tannforsikring-820x360

Karius og Baktus kan koste deg dyrt

Ingen av oss liker vel egentlig å gå til tannlegen. Samtidig er det ikke bare Jens som kan få store problemer med Karius og Baktus. Og er du uheldig nok, kan kostnadene knyttet til en tannsykdom bli store.

Nå kan du for første gang forsikre tennene dine

– Nordmenn driver egentlig med risikosport ved ikke å forsikre tennene slik vi gjør mot ulykker og sykdom, sier Magne Heitnes som er en av gründerne bak forsikringsagenturet Norsk Tannhelseforsikring.

Nordmenn har tannlegeutgifter på mellom 38.000 og 600.000 kroner gjennom et voksent liv. Problemet er bare at det er umulig å vite når og i hvilken ende av skalaen man ender. Og det er her tannhelseforsikringen kommer inn i bildet. Den erstatter plutselige og uforutsette tannlegeutgifter, og sørger for at du kan få den beste behandlingen når det trengs.

Tenner er nesten like dyrt som bil

Frem til du er 18 år dekker det offentlige dine tannbehandlinger. Etter det må du grave i egen lomme hver gang du trenger en sjekk. Og det kan være grunnen til at mange av oss utsetter tannlegebesøkene, også når vi mistenker at alt ikke er som det skal i munnen.

– Vi liker ikke å bli konfrontert med dårlige nyheter, og derfor utsetter vi gjerne tannsjekken gang etter gang. Resultatet kan bli et økonomisk mareritt. Hull, skader, trekking av visdomstenner og infeksjoner er kostbart, forteller Heitnes.

Det er ikke uten grunn at den nest største uforutsette utgiften nordmenn har, etter bil, er tannlegeregninger. Det er ofte slik at desto lengre du venter med tannlegebesøket, jo dyrere blir det.

Samtidig vet vi at om man tar tak i problemene med en gang, uten å måtte bekymre seg for utgiftene, blir som regel også kostnadene mindre over tid.

Kjøpes via arbeidsgiver eller privat

Tannforsikring har vært vanlig i mange andre land, men er helt nytt i Norge. Vertikal Tannforsikring tilbys nå både for bedrifter og for privatpersoner.

Bedrifter eller organisasjoner kan enten tegne en kollektiv avtale, eller inngå en avtale der de ansatte får mulighet til å tegne forsikring på individuell basis og etter eget ønske og behov.

Nytt i september 2016 er at også privatpersoner kan tegne sin Vertikal Tannforsikring.

Økt fokus på tennenes helse er ifølge norske tannleger både på tide og helt nødvendig. Tannlege Ingrid Fjærvik fra Fjærvik Klinikken syns det er frustrerende og trist å se at pasientenes dårlige tannhelse gir dem økonomiske bekymringer.

– Jeg hadde en pasient i dag som har tannlegeskrekk og har derfor utsatt tannlegebesøket i fire år. Resultatet ble behandlinger for 50.000 – 60.000 kroner. Dette kunne vært unngått med en årlig tannhelsekontroll og vært løst for 3000 kr, forteller tannlege Fjærvik.

Perle, Gull eller Platina

Vertikal Tannforsikring kan kjøpes med tre forskjellige forsikringsdekninger. Velger du Perle, kan du få dekket behandlinger for inntil 10.000 kroner per år. Gull dekker behandlinger for inntil 20.000 kroner, mens Platina gir deg den beste dekningen for inntil 40.000 kroner per år.

Forsikringen kan kjøpes av alle mellom 18-69 år. Du må ha vært hos tannlegen i løpet av de siste 15 månedene, og at du kan ikke ha kjente behandlingsbehov når forsikringen kjøpes.

Målet med forsikringen er å gi nordmenn trygghet slik at de kan oppsøke tannlege uten å frykte kostnadene – og uten å måtte kansellere ferieplanene.

– Er det noe vi nordmenn liker enda mindre enn å måtte bore eller bytte en krone, så er det uforutsette utgifter som snur opp ned på planene. Du slipper ikke unna boringen, men du slipper unna fakturaen i etterkant, og unngår å måtte ta et dyrt forbrukslån eller bruke kredittkort, avslutter Heitnes.

Kilde: Norsk Tannhelseforsikring

FOR Å KUNNE KJØPE TANNFORSIKRING MÅ DU

  • Være mellom 18 og 69 år
  • Ha vært til kontroll / rutineundersøkelse hos tannlege i løpet av siste 15 måneder
  • Bruke tannlege som er medlem av Den Norske Tannlegeforening
  • Ikke ha kjente behandlingsbehov