Yrr_morch

Utvikler mer presis kreftbehandling

En metode utviklet ved Sintef muliggjør mer treffsikker behandling av blant annet kreftsvulster i hjernen.

Kilde: adressa.no
Tekst: Grete Holstad
Foto: Christina Benjaminsen

Forskningsprosjektet heter BubbleCAN, og er basert på norsk teknologi som eies og er utviklet av Sintef, skriver forskningsmagasinet Gemini og Sintef.no.

Ved hjelp av gassbobler transporteres nanokapsler inn i blodbanen og utskiller kreftmedisinen når de kommer fram til svulsten som skal behandles, forklarer Sintef-forsker Yrr Mørch, som er spesialist innenfor nanomedisin i Sintef.

Medisin direkte til svulsten

– Det medfører at det rett og slett er lettere for oss å trenge igjennom dem og plassere medisin direkte inn i svulsten, sier Yrr Mørch.

Den nye måten å transportere medisin på er allerede testet ut med gode resultater på kreft i mus og rotter. Den kan i tillegg åpne for helt ny behandling av sykdommer i hjernen, som Alzheimers og Parkinsons, skriver Gemini.

Unngår skader på friske celler

Ved tradisjonell cellegiftbehandling vil så lite som 0.001-0.01 prosent av cellegiften som injiseres i kroppen nå til svulsten.

– Resten av cellegiften gjør skader på friske celler og vev og fører til stygge bivirkninger. Når vi kombinerer gassbobler med ultralyd greier vi å øke transporten av medisiner lokalt til kreftsvulsten ved å danne små porer i blodåreveggene til svulsten, forklarer Yrr Mørch.

Artikkelen er hentet fra adressa.no: Utvikler mer presis kreftbehandling.